Ugotowane na parze warzywa: ziemniaki, marchewka, fasolka szparagowa i brokuł świetnie smakują z prostym kurczakiem podsmażonym z warzywami i masłem orzechowym. Kocham warzywa i zjadam je w ilości hurtowej co na powyższym talerzu widać. Nie wyobrażam sobie by kiedykolwiek mogło się to u mnie zmienić! 

Składniki (na 2 porcje):

  • 300 gram piersi kurczaka 
  • 1 cebula 
  • 1 ząbek czosnku 
  • 1 łyżka oliwy z oliwek 
  • sól, pieprz, kolendra 
  • 1 szklanka bulionu 
  • 1 cukinia średnia 
  • 200 gram brokuł 
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 3 łyżki masła orzechowego 
  • do podania: ugotowane na parze warzywa, między innymi: marchew, brokuł, ziemniaki i fasolka szparagowa 
Kurczaka kroję w kostkę i smażę na oliwie z oliwek z dodatkiem soli, pieprzu i kolendry do zarumienienia. Dodaję posiekaną cebulę i czosnek. Smażę chwilę. Cukinię kroję na ćwiartki a brokuł dzielę na niewielkie różyczki. Warzywa wrzucam na patelnię i smażę z pozostałymi składnikami. Wlewam bulion i gotuję całość 5-6 minut. Dodaję masło orzechowe oraz śmietanę i całość dokładnie mieszam. Tak przygotowany sos podaję z warzywami ugotowanymi na parze lub ryżem. 

Smacznego, Klaudia. 




2 komentarze: