kuchnia włoska

Pizza węgierska

08:00


Składniki:
  • 25 gram drożdży
  • 3/4 szklanki ciepłej wody
  • 250 gram mąki (u mnie pół na pół pszenna i orkiszowa)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
Dodatki:
  • 50 gram salami
  • 1/2 zielonej papryki, pokrojonej w drobną kostkę
  • sos pomidorowy: passata pomidorowa+ sól+ pieprz+ bazylia i oregano
  • 1 kula sera mozzarella

Drożdże mieszam z cukrem, łyżką mąki i wody. Odstawiam rozczyn na 1 minut. Po tym czasie dodaję resztę składników, dokładnie mieszam i odstawiam na półtorej godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie a z ciasta formuję placek (jeśli bardzo klei się do rąk należy dosypać odrobinę mąki). Odstawiam do wyrośnięcia na 30 minut. W tym czasie piekarnik nagrzewam do 180 stopni. Wyrośnięte ciasto smaruję sosem pomidorowym, układam 1/3 porwanej mozzarelli, salami i zieloną paprykę. Przykrywam resztą mozzarelli. Piekę w piekarniku przez 18-20 minut (aż spód pizzy się zarumieni). Podaję ciepłą.

Smacznego, Klaudia


Zobacz także

1 komentarze