Składniki:
  • 25 gram drożdży
  • 3/4 szklanki ciepłej wody
  • 250 gram mąki (u mnie pół na pół pszenna i orkiszowa)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
Nadzienie:
  • kilka łyżek pasty z bobu i pieczonej papryki
  • 1 świeży pomidor, pokrojony w plastry
  • 5 pomidorów suszonych, pokrojonych w paski
  • 1 kula sera mozzarella
  • świeża bazylia
Sos czosnkowy:
  • 1/2 szklanki jogurtu greckiego
  • koperek
  • 1-2 ząbki czosnku
Sos pomidorowy:
  • 1 szalotka
  • 1/2 szklanki passaty pomidorowej
  • bazylia, oregano
  • sól i pieprz
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
Drożdże mieszam z cukrem, łyżką mąki i wody. Odstawiam rozczyn na 1 minut. Po tym czasie dodaję resztę składników, dokładnie mieszam i odstawiam na półtorej godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie a z ciasta formuję placek (jeśli bardzo klei się do rąk należy dosypać odrobinę mąki). Odstawiam do wyrośnięcia na 30 minut. W tym czasie piekarnik nagrzewam do 180 stopni. Placek smaruję pastą z bobu i papryki, układam 1/3 porwanej mozzarelli, następnie pomidory świeże i suszone. Całość posypuję resztą mozzarelli. Wstawiam do piekarnika i piekę około 18 minut. Wyciągam, posypuję świeżą bazylią. Podaję z sosami.

Sos czosnkowy
Posiekany czosnek i koperek mieszam z jogurtem greckim.

Sos pomidorowy:
Na łyżce oliwy smażę drobno posiekaną szalotkę. Doprawiam ziołami oraz solą, pieprzem i cukrem. Dodaję passate pomidorową i całość duszę 3 minuty.



Brak komentarzy