Składniki:
- 25 gram drożdży
- 3/4 szklanki ciepłej wody
- 250 gram mąki (u mnie pół na pół pszenna i orkiszowa)
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- kilka łyżek pasty z bobu i pieczonej papryki
- 1 świeży pomidor, pokrojony w plastry
- 5 pomidorów suszonych, pokrojonych w paski
- 1 kula sera mozzarella
- świeża bazylia
- 1/2 szklanki jogurtu greckiego
- koperek
- 1-2 ząbki czosnku
- 1 szalotka
- 1/2 szklanki passaty pomidorowej
- bazylia, oregano
- sól i pieprz
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Sos czosnkowy
Posiekany czosnek i koperek mieszam z jogurtem greckim.
Sos pomidorowy:
Na łyżce oliwy smażę drobno posiekaną szalotkę. Doprawiam ziołami oraz solą, pieprzem i cukrem. Dodaję passate pomidorową i całość duszę 3 minuty.
Brak komentarzy