Składniki (na 4 porcje):
- 500 gram piersi kurczaka
- świeży tymianek
- sól
- pieprz
- 200 gram sera gorgonzola
- 200 ml śmietanki 30%
- szczypta szafranu
- 800 gram ziemniaków
- łyżka masła
- 2 łyżki mleka
- 150 gram obranego, ugotowanego bobu
Pierś kurczaka myjemy, odcinamy błonki i kroimy na mniejsze kawałki, doprawiamy solą, pieprzem, świeżym tymiankiem. Delikatnie rozbijamy tłuczkiem. Pierś gotujemy na parze około 20-25 minut. W tym czasie gotujemy ziemniaki do miękkości, odcedzamy, dodajemy mleko i masło i ugniatamy warzywo na puree, pozostawiamy chwilę na ogniu by płyn całkowicie odparował- wtedy puree będzie kremowe. Doprawiamy solą. Czas na sos. Na patelnię wlewamy śmietankę, gotujemy na średnim ogniu i dodajemy pokruszony ser gorgonzola oraz szafran, sos gotujemy kilkanaście minut aż ser całkowicie się rozpuści a całość zgęstnieje i zmniejszy swoją objętość minimum o 1/3. Możemy doprawić sos pieprzem i świeżym tymiankiem. Bób doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, ugniatamy tłuczkiem. Na talerzu układamy kilka łyżek puree z ziemniaków, obok gnieciony bób i piersi z kurczaka. Całość polewamy sosem. Gotowe!
Brak komentarzy