Pudding chia z karmelizowanym bananem
Pudding chia jest lekki, zdrowy i idealne na śniadanie lub podwieczorek.
Składniki:
- 1/2 szklanki nasion chia
- 2 szklanki mleka
- 2 łyżki syropu klonowego
- 1 banan
- 1 łyżka masła
- szczypta cynamonu
- świeże truskawki (około 200 gram)
Nasiona chia moczę w mleku przez całą noc. Kolejnego dnia gotuję je przez 10-15 minut aż całkowicie zgęstnieją. Dodaję łyżkę syropu klonowego, dokładnie mieszam i zestawiam z ognia. Na patelni rozpuszczam łyżkę masła z dodatkiem cynamonu. Obranego banana kroję i wrzucam na patelnię. Dodaję łyżkę syropu klonowego i karmelizuję owoc przez minutę. Truskawki pozbawiam szypułek i kroję na mniejsze kawałki. Na dnie miseczki układam truskawki, całość przykrywam puddingiem chia i dekoruję karmelizowanym bananem.
Skusiłabym się na porcyjkę :) Pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł :)
OdpowiedzUsuńtruskawkowa-fiesta.blogspot.com