Kocham robić te pyszne, malutkie przetwory. Uwielbiam je dekorować a później chować szafce i przypominać o nich sobie zimą. Dżem malinowy jest wyjątkowo ceniony zimą za swoje właściwości zdrowotne dla organizmu. Dlatego postanowiłam zamknąć owe cudo w słoiczku by móc z niego skorzystać później. Polecam kochani! Do dzieła!

Składniki (na 4 małe słoiczki):
  • 1 kg malin
  • 200 gram cukru
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/3 szklanki wody różanej
Maliny myjemy, przekładamy do garnka i zasypujemy cukrem oraz zalewamy wodą i wodą różaną. Gotujemy przez 1,5- 2 godziny co jakiś czas mieszając. Następnie przekładamy do słoiczków i pasteryzujemy (w gorącym piekarniku nagrzanym do 130 stopni przez 15 minut), odstawiamy do góry dnem.


Brak komentarzy