Pyszna salsa do nachosów lub jako dodatek do wielu innych potraw. Z pewnością zdecydowania tańsza (chciałoby się powiedzieć i zdrowsza, jednak jako, że jest to dodatek do nachosów dziwnie to brzmi...) od tej kupnej i z pewnością lepsza. 
Składniki:
  • 1 szalotka
  • 100 ml passaty pomidorowej
  • oregano i bazylia
  • 1 łyżka cukru
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek
  • 1/2 papryczki chili
  • 1 łyżeczka sambal oelek
  • 1 ząbek czosnku
Na oliwie smażmy drobno posiekany czosnek, cebulkę i chili. Doprawiamy ziołami i dodajemy sambal oelek. Chwilę smażymy. Wlewamy passatę pomidorową i dusimy tak długo aż całość zgęstnieje. Doprawiamy szczyptą soli, pieprzu i cukrem.

Smacznego, Klaudia.





Brak komentarzy