Pyszna salsa do nachosów lub jako dodatek do wielu innych potraw. Z pewnością zdecydowania tańsza (chciałoby się powiedzieć i zdrowsza, jednak jako, że jest to dodatek do nachosów dziwnie to brzmi...) od tej kupnej i z pewnością lepsza.
Składniki:
- 1 szalotka
- 100 ml passaty pomidorowej
- oregano i bazylia
- 1 łyżka cukru
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek
- 1/2 papryczki chili
- 1 łyżeczka sambal oelek
- 1 ząbek czosnku
Na oliwie smażmy drobno posiekany czosnek, cebulkę i chili. Doprawiamy ziołami i dodajemy sambal oelek. Chwilę smażymy. Wlewamy passatę pomidorową i dusimy tak długo aż całość zgęstnieje. Doprawiamy szczyptą soli, pieprzu i cukrem.
Smacznego, Klaudia.
Brak komentarzy