Lubię takie dania, które właściwie robią się same. Nie trzeba dużo przy nich kombinować a smak jest świeży i wprost letni. Tymiankowo-cytrynowy ryż można jeść kilogramami jest tak obłędnie pyszny. O pieczonej z gorgonzolą i warzywami piersi kurczaka nie muszę wspominać. Smak idealny!

Składniki:
  • 300 gram piersi kurczaka
  • 1 pomidor malinowy
  • 1/4 cukinii
  • 50 gram sera gorgonzola
  • dużo świeżego tymianku i bazylii
  • sól i pieprz
  • 1/2 szklanki ryżu Basmati (lub innego ulubionego)
  • 1 szklanka wody
  • skórka z 1 cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
Ryż gotujemy w podanej ilości wody z dodatkiem części świeżego tymianku i skórki z cytryny. Doprawiamy solą do smaku. Piersi kurczaka kroimy na mniejsze części, rozbijamy i doprawiamy solą oraz pieprzem. Na patelni smażymy ząbek czosnku oraz cukinię pokrojoną w kostkę. Dodajemy pokrojonego drobno pomidora i dusimy całość 2-3 minuty. Doprawiamy. Filety kurczaka układamy w naczyniu żaroodpornym, na każdym filecie układamy porcję przesmażonych warzyw i kawałki gorgonzoli. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 18-20 minut. Porcję ugotowanego ryżu posypujemy resztą tymianku i podajemy z pieczonymi filetami posypanymi świeżą bazylią.


Brak komentarzy