Sałatka z bobem, papryką i dressingiem orzechowym
Składniki (na 2 porcje):
- kilka liści sałaty rzymskiej
- 3 jajka ugotowane na miękko
- garść ugotowanego i obranego bobu
- 3 małe, kolorowe papryki
- 1 łyżka tahini
- 1 łyżka oleju z orzechów włoskich
- 1 łyżka syropu klonowego
- sól i pieprz
- szczypiorek ewentualnie
Sałatę rzymską myjemy, rwiemy i kładziemy na talerzu. Papryki kroimy i układamy na sałacie. Całość posypujemy bobem i układamy przekrojone na połówki ugotowane jajka. Tahini, olej z orzechów włoskich, syrop klonowy dokładnie mieszamy do uzyskania emulsji, doprawiamy szczyptą soli oraz pieprzu. Przygotowanym dressingiem polewamy sałatkę. Posypujemy szczypiorkiem. Gotowe!
Brak komentarzy