Pasta z bobu i pieczonej papryki
Świetna pasta, nadająca się nie tylko jako dodatek do kanapek. Po więcej inspiracji związanych z tą pastą zapraszam niebawem na bloga... :)
Składniki:
- 1 szklanka ugotowanego i obranego bobu
- 1 papryka czerwona, pieczona w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 25 minut
- 2 łyżki oleju lnianego
- sok z 1/2 cytryny
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka sambal oelek
- 1/2 szklanki wody
- świeży pomidor i papryka do podania
Bób i paprykę miksujemy z dodatkiem oleju, soku z cytryny, szczypty soli oraz pieprzu. Stopniowo do miksowanej pasty dolewamy wodę w zależności od tego jaką gęstość planujemy uzyskać. Na końcu dodajemy sambal i ponownie miksujemy. Jeśli jest taka konieczność doprawiamy solą. Przechowujemy do kilku dni w lodówce. Świetnie smakuje z dodatkiem świeżego pomidora i papryki.
Smacznego, Klaudia
Brak komentarzy