Świetna pasta, nadająca się nie tylko jako dodatek do kanapek. Po więcej inspiracji związanych z tą pastą zapraszam niebawem na bloga... :)


Składniki:
  • 1 szklanka ugotowanego i obranego bobu
  • 1 papryka czerwona, pieczona w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 25 minut
  • 2 łyżki oleju lnianego
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka sambal oelek
  • 1/2 szklanki wody
  • świeży pomidor i papryka do podania
Bób i paprykę miksujemy z dodatkiem oleju, soku z cytryny, szczypty soli oraz pieprzu. Stopniowo do miksowanej pasty dolewamy wodę w zależności od tego jaką gęstość planujemy uzyskać. Na końcu dodajemy sambal i ponownie miksujemy. Jeśli jest taka konieczność doprawiamy solą. Przechowujemy do kilku dni w lodówce. Świetnie smakuje z dodatkiem świeżego pomidora i papryki.

Smacznego, Klaudia



Brak komentarzy