Tabbouleh to libańska sałatka, która w podstawowej wersji składa się z kaszy bulgur, pomidora, świeżych ziół i cytrynowego dressingu. Podobno przepisów na pyszny Tabbouleh istnieje tyle co osób przyrządzających tą sałatkę. Ja po raz pierwszy robiąc ją postanowiłam zapoznać się ze smakiem klasycznej wersji tej sałatki. W tym celu zakupiłam Bulgur o który dość ciężko w najbliższych mi sklepach. Jeśli tak jak ja ktoś ma problem ze znalezieniem tej kaszy można wykorzystać kuskus lub nawet kaszę jaglaną.
Składniki:
- 1/2 szklanki kaszy bulgur
- 1 szklanka bulionu/wody
- pęczek natki pietruszki
- pęczek szczypiorku lub dymki
- 1/2 pęczka mięty
- 1 i 1/2 pomidora malinowego, pozbawionego nasion
- sok z 1/2 dużej cytryny
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz
- 1/2 cebuli
Kaszę gotujemy w bulionie lub wodzie do miękkości, najlepiej według przepisu na opakowaniu. Studzimy. Do ugotowanej kaszy dodajemy posiekane drobno zioła, dymkę, pomidora oraz cebulę. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. W miseczce mieszamy sok z cytryny z oliwą z oliwek. Tuż przed podaniem sałatkę polewamy dressingiem i dokładnie mieszamy. Dekorujemy plastrami cytryny.
Brak komentarzy