Śmiało mogę powiedzieć, że risotto to moje popisowe danie. Wystarczy odpowiedni ryż, lampka wina i kilka dodatkowych składników by uzyskać całkiem niebanalne a pyszne danie. Tym razem użyłam również bobu i świeżego groszku. Takie świeże, sezonowe warzywa mają najwięcej cennych dla nas witamin i minerałów. Korzystajmy z nich w kuchni jak najwięcej!

Składniki (na 4 porcje):
  • 150 gram ryżu do Risotto marki Kupiec
  • 3/4 litra bulionu lub wody
  • 1 lampka wina
  • 2 szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 gram bobu, obranego i ugotowanego
  • 100 gram świeżego groszku
  • 100 gram parmezanu
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól, pieprz
Szalotkę i czosnek kroimy bardzo drobno i smażymy na łyżce oliwy z oliwek. Następnie na patelnię wrzucamy ryż i całość smażymy chwilę aż ryż zrobi się szklisty. Wlewamy wino, mieszamy i staramy się część wina odparować. Teraz wlewamy bulion, najlepiej stopniowo. Kiedy ryż wchłonie bulion wlewamy kolejną porcję- około 1/2 szklanki. Postępuje tak aż ryż całkowicie wchłonie bulion. Doprawiamy solą i pieprzem. Teraz do ryżu dodajemy obrany bób oraz groszek. Kiedy ryż będzie już dość miękki ale nie rozgotowany dodajemy łyżkę masła i parmezanu, całość dokładnie mieszamy. Podajemy z liściem bazylii.




1 komentarz: