Grillowany kawałek ryby, warzywa i ziemniaki to coś co gra ze sobą idealnie i smakuje wyśmienicie. Idealne danie na niedzielny obiad i w każdy inny dzień tygodnia, bo wszystkie dni należy świętować.
Składniki:
- 300 gram świeżego dorsza, pozbawionego skóry i ości
- sól, pieprz
- sok z 1/4 cytryny
- przyprawa do ryb Mojito
- 3 ziemniaki
- 1 batat/ kawałek pieczonej dyni (obie wersje są równie smaczne)
- 2-3 łyżki mleka
- gałka muszkatołowa
- 3/4 czerwonej papryki
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 cebula
- ząbek czosnku
- oliwa z oliwek aromatyzowana oregano
- kolendra / koperek
Ziemniaki (wraz z batatem) obieram i gotuję w wodzie do miękkości. Następnie wylewam wodę z garnka, dodaję mleko i chwilę duszę całość aż płyn częściowo odparuje. Dodaję 1/2 łyżeczki soli, szczyptę gałki muszkatołowej i ugniatam ziemniaki, tworząc puree.
Grillowany dorsz Mojito
Rybę przyprawiam solą, pieprzem, przyprawą do ryb Mojito oraz sokiem z cytryny. Rozgrzewam patelnię grillową z dodatkiem łyżki oliwy z oliwek i smażę rybę po 2 minuty z każdej strony. Kroję na mniejsze kawałki.
Duszone warzywaNa rozgrzanej patelni z dodatkiem łyżki oliwy z oliwek smażymy posiekaną cebulkę i czosnek. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę oraz seler naciowy. Doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy kilka minut aż warzywa zmiękną.
Ostatni szlif...Na talerzu układamy łyżkę puree z ziemniaków, następnie dodajemy duszone warzywa i grillowaną rybę. Całość dekorujemy kolendrą lub koperkiem.
Smacznego, Klaudia.
Brak komentarzy