Zupy tego typu uwielbiam. Wystarczy mieć w domu dobry bulion by w kilkanaście minut wyczarować obłędny obiad. Warto ugotować w dużym garnku kilka litrów bulionu i go zamrozić by potem móc się cieszyć pyszną zupą, nie tracąc całego wieczoru na gotowanie. Do dzieła!
Składniki:
- 500 ml bulionu drobiowego/warzywnego/rosół
- 200 gram piersi kurczaka
- 1/2 mango/batata (robiłam dwie wersje, obie pyszne)
- 2 marchewki
- garść fasolki szparagowej
- sok z 1/2 limonki (opcjonalnie)
- łyżka cukru trzcinowego/ syropu klonowego
- 1/2 puszki mleka kokosowego
- 1 łyżeczka sambal oelek
- 4 cm białej części pora
- 1 łyżka masła
- 1 ząbek czosnku
- 1/3 papryczki chili
- 3 łyżki świeżego groszku
- sól i pieprz
- natka pietruszki/kolendra do podania
Smacznego, Klaudia
Brak komentarzy