A oto moja propozycja na weekendowy obiad. Kawałek soczystego mięsa, świeże warzywa i pyszne, niebanalne puree. Nic dodać, nic ująć. Tylko wcinać :)
Składniki:
- 250 gram polędwiczki wieprzowej
- sól, pieprz
- 2 ogórki konserwowe
- 1/2 lampki białego, wytrawnego wina
- 1/2 szklanki bulionu warzywnego lub rosołu
- 1/2 kg młodych ziemniaków
- 1-2 łyżki tartego chrzanu
- koperek
- 6-7 młodych marchewek
- 150 gram zielonej fasolki szparagowej
- 3 łyżki masła
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 szalotka
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki mleka
Ziemniaki gotujemy w wodzie, odcedzamy, doprawiamy solą, dodajemy łyżkę masła oraz mleko i chrzan. Całość dokładnie ugniatamy lub przeciskamy przez praskę, mieszamy aż do uzyskania odpowiedniej, kremowej konsystencji.
Szalotkę i czosnek kroimy bardzo drobno. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i smażmy szalotkę i czosnek. Następnie dodajemy posiekane bardzo drobno ogórki. Dusimy 2 minuty, wlewamy wino i gotujemy minutę. Następnie dodajemy bulion, doprawiamy solą oraz pieprzem i gotujemy sos aż odparuje i zostanie jedynie 1/3. Sos musi być odpowiednio gęsty.
Marchewkę i fasolkę szparagową myjemy i gotujemy na parze 12 minut. Doprawiamy solą jeśli istnieje taka konieczność.
Gotowe puree podajemy z ugotowanymi warzywami oraz mięsem. Całość polewamy sosem i dekorujemy posiekanym koperkiem.
Brak komentarzy