Zrobieniem mleka kokosowego nigdy nie byłam szczególnie zainteresowana. Wiedziałam, że to proste ale jednak.. nie pociągało mnie to szczególnie. Do czasu kiedy to okryłam spory zapas wiórków kokosowych do których nikt nie miał ochoty się dobrać. Coś należało z tym zrobią a mleko kokosowe jest świetne do owsianki! I w ten sposób powstało. Domowe, z niską zawartością tłuszczu i krótką etykietą... Chyba pozostanę fanką tego mleka!

Składniki:
  • 3/4 szklanki wiórków kokosowych
  • 1 szklanka wrzątku + 3/4 szklanki wrzątku
Wiórki kokosowe zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na całą noc. Następnie miksujemy blenderem i przelewamy przez gazę. Te same wiórki ponownie zalewamy wrzątkiem i ponownie miksujemy blenderem. Przelewamy przez gazę. Wstawiamy do lodówki i przechowujemy kilka dni. Jest lekkie, pyszne i pachnie cudnie kokosem. Całkiem inne niż to z puszki, ale i zastosowanie będzie miało inne w mojej kuchni.

Smacznego, Klaudia


Brak komentarzy