Różany kompot truskawkowy
Jeśli jeszcze nie macie dość moich truskawkowych inspiracji to zapraszam Was na pyszny kompot! Nie taki z babcinego słoika. Inny ale równie pyszny! Myślę, że to najlepszy sposób na ochłodzenie się w upalny dzień. Zróbcie jeszcze dziś! Mrożone truskawki również się nadadzą :)
Składniki:
- 0,5 kg truskawek
- 1/3 szklanki wody różanej
- 1 szklanka wody
- 3-4 łyżki cukru
Truskawki myjemy, wkładamy do garnka i zasypujemy cukrem. Wlewamy wodę i wodę różaną. Całość gotujemy 30 minut co jakiś czas mieszając. Syrop powinien być dość gęsty. Przecedzamy kompot przez sitko (chyba, że lubimy mieć w nim truskawki) i studzimy do temperatury pokojowej a następnie wkładamy do lodówki na kilka godzin. Przelewamy do szklanek kompot i uzupełniamy zimną wodą. Dekorujemy miętą.
Ależ on musi pachnieć... :)
OdpowiedzUsuń