Pyszne, kremowe risotto, które w naszym domu jest ulubionym daniem. On nawet twierdzi, że mógłby to jedynie jeść już zawsze. I dobrze bo risotto nie jest szczególnie pracochłonne a i ja je uwielbiam. Do tego dodatek, niezwykle smaczny, krewetki w marynacie chili- lemon. Całość jest niebanalną ucztą dla podniebienia.

Składniki (na 4 duże porcje):
  • 200 gram ryżu Arborio
  • 500 gram startej na dużych oczkach dyni
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 średnia cebula
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 50 gram masła
  • 80 gram parmezanu
  • 750 ml bulionu
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • 300 gram krewetek (ulubionych)
  • marynata do krewetek: 1 łyżka sambal oelek, sok z 1/2 limonki, skórka otarta z 1 limonki, 1 łyżka syropu klonowego, 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek do smażenia krewetek
Składniki marynaty mieszam i wrzucam do niej krewetki. Marynuję 20 minut, następnie smażę na oliwie z oliwek przez 3-4 minuty na dużym ogniu.
Na patelni rozgrzewam oliwę z oliwek i smażę posiekaną drobno cebulę i czosnek. Po kilku minutach dodaję startą dynię, całość duszę 4-5 minut. Dodaję ryż. Smażę jeszcze 2-3 minuty i wlewam pierwszą porcję bulionu (150 ml), mieszam i gotuję na wolnym ogniu. Kiedy ryż wchłonie bulion wlewam kolejną jego porcję i tak do wykorzystania całego płynu. Cały etap nie powinien nam zająć więcej niż 18-20 minut. Po tym czasie ryż powinien być już dość miękki. Doprawiamy solą i pieprzem. Parmezan ścieramy na najdrobniejszych oczkach tarki. Do ryżu dodajemy masło i większość parmezanu (zostawiamy dosłownie odrobinę do dekoracji) i całość szybko i energicznie mieszamy do rozpuszczenia dodatków. Porcję przygotowanego risotto podajemy z kilkoma krewetkami.

Smacznego, Klaudia.

Brak komentarzy