Dynia

Pumpkin Spice sernik

08:00

 Pyszny sernik dyniowy z dodatkiem korzennych przypraw i kawy o pięknej pomarańczowej barwie na spodzie z ciasteczek to obowiązkowa pozycja do zrobienia jeszcze tej jesieni! Kremowy sernik, kruchy spód i bita śmietana. Prawda, że to idealne połączenie? :)

Składniki (na formę o średnicy 16-18 cm):
  • 200 gram ciasteczek digestive (użyłam bezglutenowych)
  • 50 gram rozpuszczonego masła
  • 400 gram twarogu, trzykrotnie zmielonego
  • 3 jajka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 1 szklanka syropu dyniowo-korzennego*
  • 50 ml mocnej zaparzonej kawy
  • do podania: bita śmietana/ cynamon/ kakao
*Syrop korzenno- dyniowy:
  • 200 gram mleka skondensowanego słodzonego
  • 3/4 szklanki puree z dyni, najlepiej hokkaido
  • 3/4 szklanki wody
  • po 1 łyżeczce: imbiru, gałki muszkatołowej, cynamonu
  • 1 laska wanilii
Przygotowanie syropu korzenno- dyniowego
Gotuję wodę z przyprawami i ziarenkami wanilii przez 10 minut, następnie odstawiam aromatyzowaną wodę na kolejne 10 minut. Wodę przecedzam przez sitko wyłożone gazą, by pozbyć się przypraw. Mieszam wodę z mlekiem skondensowanym i puree z dyni. Podgrzewam na wolnym ogniu. Studzę.

Ciastka miksujemy na piasek z dodatkiem masła i wykładamy na spód tortownicy. Spód umieszczam w lodówce. Podaną ilość syropu korzenno-dyniowego mieszam z ostudzoną kawą. Twaróg miksuję z jajkami, mąką i cukrem na jednolitą masę. Dodaję syrop wymieszany z kawą i ponownie miksuję tylko do połączenia się składników. Gotową masę wylewam na przygotowany wcześniej spód i piekę przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni, następnie obniżam temperaturę do 140 stopni i piekę sernik przez kolejne 60 minut. Studzę w uchylonym piekarniku do temperatury pokojowej a następnie w lodówce przez kilka godzin lub całą noc. Sernik podaję z kleksem bitej śmietany, posypany cynamonem lub kakao.

Smacznego, Klaudia.



Moje wypieki. Wielki powrót
Książka jest dostępna na stronie:

Zobacz także

9 komentarze

  1. Taki pięknie cieplutki serniki to bym zjadła, przekonałam się do dyniowych w ostatnie święta, są pyszne :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, ja dopiero w tym roku zaczęłam piec dyniowe serniki i bardzo mi posmakowały :)

      Usuń
  2. Jest przepiękny! Nie dość, że konsystencja, to jeszcze ten kolor <3
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękny sernik, dokładnie taki jak lubię :) O i akurat dyniowego syropu też mam pod dostatkiem, więc z chęcią go wykorzystam na takie ciacho :D

    OdpowiedzUsuń