Pyszna, japońska zupa, którą od długiego czasu planowałam przygotować. Przerażał mnie jednak czas przygotowania. Teraz wiem, że warto poświęcić ten czas bo zupa jest naprawdę smaczna!

Składniki:
Wywar:
  • 500 gram gęsi bez piersi
  • 400 gram udek drobiowych
  • 400 gram wołowiny z kością
  • 3 marchewki
  • 1/2 selera
  • 1 por
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 cebula
  • 4 cm imbiru
  • 3 pietruszki
  • 3 gałązki rozmarynu
  • trawa cytrynowa  
  • kilka grzybów shitake lub mun
  • 4 płaty wodorostów nori
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 2 łyżki sosu sojowego + kilka łyżek sosu sojowego do doprawienia/ do smaku (jeśli ktoś lubi)
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 2,5 litra wody
Topping:
  • omlet
  • kiełki rzodkiewki
  • wołowina z wywaru marynowana w sosie sojowym i occie ryżowym
  • gęsina z wywaru marynowana w sosie sojowym i occie ryżowym
  • grzyby shitake z wywaru, smażone z sosem sojowym przez 2 minuty
  • smażone pieczarki
  • cebula dymka
  • wodorosty nori
  • makaron do ramen lub makaron soba
Mięso myjemy, suszony. Warzywa obieramy, myjemy i osuszamy. Wszystkie warzywa i mięso umieszczamy na blaszce do pieczenia i polewamy sosem sojowym i miodem. Umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni i pieczemy przez 30 minut, do skarmelizowania. Następnie wszystkie składniki przekładamy do garnka, dodajemy grzybki oraz wodorosty i zalewamy całość zimną wodą, gotujemy przez 4 godziny na wolnym ogniu. Przecedzamy wywar przez sito, doprawiamy sosem sojowym i octem ryżowym jeśli jest to konieczne.

Mięso wołowe i gęsinę z wywaru marynujemy w łyżce sosu sojowego i octu ryżowego przez 15 minut, następnie smażymy na patelni przez minutę. Pieczarki smażymy na maśle. Dymkę kroimy w plastry. Omlet z jednego (lub dwóch) jaj smażymy na maśle, rolujemy i kroimy w jedno centymetrowe plastry. Wodorosty nori moczymy w wywarze przez 5 sekund, wyciągamy, rolujemy i kroimy w plastry (smakują wyśmienicie).

Wywar podajemy ze wszystkimi składnikami toppingu. Ramen z tymi dodatkami smakuje wyśmienicie. Nie mniej jednak polecam użyć również własnych ulubionych składników.

Smacznego, Klaudia.




4 komentarze:

  1. 2 łyżki sosu sojowego + kilka łyżek do doprawienia

    Przepraszam, kilka łyżek czego do doprawienia? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 2 łyżki sosu sojowego do przepisu plus kilka łyżek również sosu sojowego do doprawienia, do smaku, jeśli ktoś lubi.

      Usuń
  2. Pyszny ramen, robiłam już 4 razy �� tylko przy pieczeniu miód z sosem sojowym spływa mi z warzyw i mięsa, masz jakąś radę, żeby został na miejscu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Raczej nie ma na to rady - sos sojowy i miód pod wpływem temperatury robi bardziej płynny. Może mniejsza forma do pieczenia albo podlewanie sosem podczas? :)

      Usuń