Bezglutenowe

Szaszłyki z halloumi, cukinią i ziemniakami

09:00



Ser halloumi jest super. Na blogu znajdziecie już kilka przepisów z jego wykorzystaniem, zazwyczaj jako dodatek do sałatek. Jest pożywny i smaczny, jeden z moich ulubionych serów. Świetnie smakuje smażony w panierce lub grillowany. Wobec tego idealnie nadaje się do szaszłyków!

Składniki (na 2 porcje):

  • 100 gram sera halloumi 
  • 2-3 ziemniaki 
  • 1 niewielka cukinia 
  • 1 czerwona papryka
  • przyprawy: tymianek, majeranek, sól, pieprz, wędzona papryka 
  • odrobina oleju do grillowania 
Ziemniaki szoruję a następnie gotuję 15 minut ze skórką. Kroję w grubą kostkę. Paprykę kroję na kwadraty. Cukinię myję a następnie obieraczką do jarzyn kroję w plastry. Halloumi kroję w kostkę. Wszystkie składniki doprawiam przyprawami i nadziewam kolejno na drewniane patyczki do szaszłyków: ziemniak, zwinięty w rulon plaster cukinii, ser halloumi i papryka. Przygotowane szaszłyki grilluję na patelni po 5 minut z każdej strony. Podaję od razu po przygotowaniu. 

Smacznego, Klaudia. 


Zobacz także

0 komentarze