Uwielbiam takie proste przepisy w których wystarczy jedynie wymieszać składniki a reszta właściwie robi się sama. Moje ulubione warzywa czyli marchewka, batat, papryka i awokado oraz pyszne sery: parmezan i gorgonzolą nadają całości charakteru. Przepyszny pomysł na smaczny i zdrowy lunch do pracy lub szkoły.

Składniki (7 babeczek/2 porcje):
  • 100 gram marchwi 
  • 1/3 średniego batata
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 żółtej papryki
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1/3 awokado
  • 50 gram parmezanu
  • 25 gram sera gorgonzola
  • 1/2 szklanki mąki orkiszowej typ 2000
  • 2 jajka
  • 3 łyżki mleka
  • szczypta soli i pieprzu
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki w proszku
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Warzywa myję, oczyszczam i jeśli to koniecznie (batat, awokado) obieram. Marchewki i batata ścieram na tarce o dużych oczkach. Papryki, awokado i natkę pietruszki oraz gorgonzolę kroję drobno. Parmezan ścieram na tarce o małych oczkach. Wszystkie składniki: pokrojone i starte warzywa, sery, mąkę, jajka, mleko i przyprawy: sól, pieprz, wędzoną paprykę oraz proszek do pieczenia dokładnie mieszam. Formę na muffiny wykładam papierowymi papilotkami i nakładam do wnętrza każdej ciasto na 3/4 wysokości. Muffiny umieszczam w piekarniku nagrzanym do 175 stopni na 40 minut, po upieczeniu wyciągam z formy (lub z silikonowych foremek) i studzę na kratce.

Smacznego, Klaudia.



2 komentarze: