Drób

Pierś kurczaka w sosie z gorgonzoli i szafranu z dodatkiem gniecionego bobu i puree

09:30

 
Jest to, myślę udana, próba odtworzenia dania z pewnej pysznej, łódzkiej restauracji. Dodatki wybrałam swoje ulubione. Jest to idealne połączenie smaków, serdecznie polecam!

Składniki (na 4 porcje):
  • 500 gram piersi kurczaka
  • świeży tymianek
  • sól
  • pieprz
  • 200 gram sera gorgonzola
  • 200 ml śmietanki 30%
  • szczypta szafranu
  • 800 gram ziemniaków
  • łyżka masła
  • 2 łyżki mleka
  • 150 gram obranego, ugotowanego bobu

Pierś kurczaka myjemy, odcinamy błonki i kroimy na mniejsze kawałki, doprawiamy solą, pieprzem, świeżym tymiankiem. Delikatnie rozbijamy tłuczkiem. Pierś gotujemy na parze około 20-25 minut. W tym czasie gotujemy ziemniaki do miękkości, odcedzamy, dodajemy mleko i masło i ugniatamy warzywo na puree, pozostawiamy chwilę na ogniu by płyn całkowicie odparował- wtedy puree będzie kremowe. Doprawiamy solą. Czas na sos. Na patelnię wlewamy śmietankę, gotujemy na średnim ogniu i dodajemy pokruszony ser gorgonzola oraz szafran, sos gotujemy kilkanaście minut aż ser całkowicie się rozpuści a całość zgęstnieje i zmniejszy swoją objętość minimum o 1/3. Możemy doprawić sos pieprzem i świeżym tymiankiem. Bób doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, ugniatamy tłuczkiem. Na talerzu układamy kilka łyżek puree z ziemniaków, obok gnieciony bób i piersi z kurczaka. Całość polewamy sosem. Gotowe!



Zobacz także

0 komentarze