Drób

Pieczone nóżki kaczki z karmelizowaną pigwą, puree kalafiorowo-ziemniaczanym oraz prostą surówką

08:00


 Pyszne, pieczone i marynowane wcześniej udko kaczki z karmelizowaną (słodko-kwaśną) pigwą, która świetnie przełamuje wszystkie smaki. Całość idealnie się zgrywa z puree ziemniaczano-kalafiorowym i pyszną, lekką surówką.

Składniki (na dwie porcje)

Pieczone udka:
  • dwie nóżki kacze
  • łyżka musztardy
  • łyżka miodu
  • łyżka sosu sojowego
Karmelizowana pigwa:
  • jedna, duża pigwa
  • dwie łyżki octu jabłkowego
  • cynamon
  • łyżka syropu klonowego
  • sól i pieprz
Puree ziemniaczano-kalafiorowe:
  • 2 duże ziemniaki
  • pół kalafiora
  • łyżka mleka
  • 1 łyżka masła
  • szczypta gałki muszkatołowej i pieprzu
  • 1/2 łyżeczki soli
 Prosta surówka w stylu włoskim:
  • 1/4 sałaty lodowej
  • 1 pomidor malinowy
  • 10 czarnych oliwek
  • ćwierć czerwonej cebuli
  • łyżka oleju lnianego

Pieczone nóżki kaczki
Z musztardy, miodu, sosu sojowego robimy marynatę. Nóżki kaczki doprawiamy solą i pieprzem z każdej strony, następnie nacieramy marynatą i odstawiamy do lodówki na całą noc.
Nóżki kaczki wraz z całą marynatą pieczemy w naczyniu żaroodpornym, w piekarniku, nagrzanym do 180 stopni, przez 1 godzinę i 40 minut, następnie podwyższamy temperaturę do 200 stopni na dodatkowe 20 minut (w sumie około 2 godziny). *

Puree kalafiorowo-ziemniaczane
Ziemniaki i kalafiora gotujemy w wodzie przez 20-25 minut, następnie odcedzamy, wlewamy łyżkę mleka i masła, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Całość blenderujemy na gładki mus.

Karmelizowana pigwa
Na patelnię wlewamy ocet jabłkowy i syrop klonowy, pigwę obieramy i kroimy w ćwiartki a następnie w ósemki. Wrzucamy na patelnię, dodajemy szczyptę cynamonu i karmelizujemy pigwę, trak długo aż stanie się miękka a płyn odparuje.

Prosta surówka w stylu włoskim
Sałatę kroimy lub rwiemy na mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w piórka, pomidora w kostkę natomiast oliwki na pół. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i polewamy łyżką oleju lnianego.

Wykończenie:
Na talerzu kładziemy puree kalafiorowo-ziemniaczane a na nim upieczoną nóżkę kaczki. Na nóżce kładziemy karmelizowaną pigwę. Obok nakładamy kilka łyżek surówki.

Smacznego, Klaudia.

*Z udka wytopi się tłuszcz po pieczeniu. W połączeniu z marynatą można z niego w łatwy sposób przyrządzić sos. wystarczy przelać go do rondelka, doprawić solą i pieprzem i gotować tak długo, aż jego ilość zredukuje się o połowę. Można dodać 1-2 łyżki śmietany kremówki, by nadać mu ładnej barwy.

Zobacz także

0 komentarze