Uwielbiam przegrzebki, często zamawiam je w restauracjach i nauczyłam się już jak należy je podać by uwydatnić ich smak a nie zabić. Po raz pierwszy postanowiłam wykonać je w domu z pozytywnym skutkiem. To danie nie może się nie udać.
Dodatkowo zawarty w daniu olej rzepakowy jest naturalnym źródłem steroli roślinnych oraz witaminy E i dlatego jest niezbędny w naszej diecie, by nasz organizm mógł prawidłowo funkcjonować.

Składniki (na 2 porcje):

Risotto z czarnego ryżu
  • 1/2 szklanki czarnego ryżu
  • 1 lampka białego wina
  • 1 szalotka
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 szklanki bulionu
  • 1/3 szklanki tartego parmezanu
  • szczypta soli i świeżo mielonego pieprzu
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1/2 szklanki mrożonego groszku
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 2 łyżki masła
Dodatkowo
  • 6-8 przegrzebek
  • szczypta soli i świeżo zmielonego pieprzu
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżka masła
Na oliwie z oliwek smażę szalotkę i czosnek. Po kilku minutach dodaję ryż i całość smażę przez chwilę. Wlewam wino i redukuję o połowę. Wlewam porcję bulionu i gotuję na wolnym ogniu do momentu aż ryż wchłonie cały płyn. Ponownie wlewam bulion i dolewam go w trakcje gotowania w zależności od tego jak ryż szybko będzie wchłaniał płyn. Na koniec gotowania risotto (po około 20 minutach) dodaję posiekaną drobno natkę pietruszki i mrożony groszek. Całość doprawiam szczyptą soli i pieprzu. Gotuję 1-2 minuty i dodaję starty parmezan oraz masło. Całość dokładnie mieszam.

Na osobnej patelni rozgrzewam oliwę z oliwek z dodatkiem masła. Na rozgrzanej patelni smażę po 1 minucie z każdej strony małże Św. Jakuba, po usmażeniu doprawiam szczyptą soli i świeżo mielonym pieprzem.

Porcję risotto podaję z przegrzebkami. Opcjonalnie dekoruję posiekaną natką pietruszki oraz świeżo mielonym pieprzem.

Smacznego, Klaudia.



6 komentarzy:

  1. Fajna klasyka. Podobnie robię krewetki. A czarny ryż po prostu kocham miłością czystą ;) Szkoda tylko, że jest taki drogi.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety, chociaż czasem jest dostępny na wagę w Auchan, więc polecam poszukać! :)

      Usuń
  2. Całe danie wygląda niesamowicie apetycznie. Pięknie podane, musi wspaniale pachnieć :-).

    OdpowiedzUsuń
  3. Danie prawdziwie restauracyjne.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ojej, to miłe! Bardzo lubię czasem gotować takie dania żeby zrobić wrażenie na gościach :)
      Pozdrawiam :)

      Usuń