Smaczne, wegetariańskie kotlety z cukinii, które mogą też być stosowane jako wege-burgery do bułki. Lekkie, smaczne danie z wykorzystaniem cukinii, której aktualnie jest pod dostatkiem. Kotlety wzbogacone są o dodatek kaszy jaglanej, która powoduje, że całość jest bardziej treściwa a one same mogą stanowić samodzielne danie. Kotlety smażyłam w pikantnej tempurze, przez co ich smak staje się jeszcze bardziej ciekawy, natomiast jeśli nie posiadacie gotowej tempury polecam do panierki użyć wymieszaną bułkę tartą ze szczyptą chili.

Składniki (na 5-6 kotletów):
  • 300 gram cukinii
  • 3/4 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • garść świeżej bazylii
  • 1/2 marchewki
  • 2 jajka
  • 3-4 łyżki pikantnej tempury + do panierki*
  • 2 łyżki otrąb orkiszowych lub innych
  • 1 łyżka mielonego siemienia lnianego
  • szczypta soli, pieprzu
  • olej do smażenia
Cukinię i marchew ścieram na tarce o dużych oczkach, odstawiam na 15 minut. Po tym czasie odciskam nadmiar płynu z cukinii, dodaję ugotowaną kaszę, posiekane zioła, jajka, tempurę, otręby, siemię lniane oraz sól i pieprz. Wyrabiam składniki przez kilka minut a następnie dzielę masę na 5-6 równych części, z każdej z nich formuję burgera, którego obtaczam w tempurze i smażę na rozgrzanym tłuszczu (na średnim ogniu) po 3-4 minuty z każdej strony. Kotlety powinny być z wierzchu chrupiące. Podaję od razu, najlepiej smakują z tzatziki.

Smacznego, Klaudia.

*Zamiast gotowej tempury można użyć bułki tartej z dodatkiem chili w tej samej ilości co tempury.

4 komentarze: