Sałatki

Sałatka z brokułem, fetą i prażonymi migdałami

08:00


  
Banalnie prosta i szybka w wykonaniu sałatka. Jej ogromnym atutem jest to, że nadaje się świetnie dla osób będących na diecie i lubiących się zdrowo odżywiać. Przy okazji smakuje świetnie na przyjęciach, grillach lub może stanowić świetny pomysł na lunch do pracy!

Składniki:
  • 750 gram brokuł
  • 220 gram sera feta
  • 100 ml jogurt naturalnego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 pęczka koperku
  • sól
  • pieprz
  • 100 gram migdałów w płatkach

Brokuł dzielę na różyczki i gotuję we wrzątku 4-5 minut, następnie odcedzam i przelewam zimną wodą. Na dnie naczynia układam ugotowane brokuły, na nie rozkruszam ser feta. W miseczce mieszam drobno posiekane ząbki czosnku oraz koperek, doprawiam solą i pieprzem. Powstałym sosem czosnkowym polewam składniki w naczyniu. Na średnim ogniu i suchej patelni prażę migdały aż osiągną piękny złoty lub lekko brązowy kolor. Kiedy migdały ostygną, posypuję nimi sałatkę, najlepiej tuż przed podaniem.

Smacznego, Klaudia. 




Zobacz także

2 komentarze