Sałatka z burakiem, jajem, serem feta oraz grzankami
Składniki (na dwie porcje):
- garść rukoli
- burak, upieczony (180 stopni, 1h)
- 50 gram sera feta
- 2 kromki pieczywa razowego, u mnie razowiec z orzechami włoskimi z tego przepisu: klik
- 3 jaja, ugotowane na twardo/ półmiękko
- szczypta soli
- łyżka syropu klonowego, opcjonalnie, do polania całości
Rukolę układamy na dwóch talerzach. Buraka obieramy i kroimy w ćwiartki, następnie ósemki i szesnastki. Układamy na rukoli, posypujemy pokruszonym serem feta. Jajka kroimy na połówki i również umieszczamy na talerzach. Pieczywo kroimy w kostkę, rozgrzewamy patelnię i wrzucamy pokrojone kromki razowca, dodajemy szczyptę soli i podpiekamy grzanki na złoto-brązowy kolor. Sałatkę przed podaniem posypujemy ciepłymi grzankami. Całość możemy polać syropem klonowym, tuż przed podaniem, który świetnie łączy się pieczonym burakiem. Gotowe!
Brak komentarzy