Składniki (na dwie porcje):
  • garść rukoli
  • burak, upieczony (180 stopni, 1h)
  • 50 gram sera feta
  • 2 kromki pieczywa razowego, u mnie razowiec z orzechami włoskimi z tego przepisu: klik
  • 3 jaja, ugotowane na twardo/ półmiękko
  • szczypta soli
  • łyżka syropu klonowego, opcjonalnie, do polania całości
Rukolę układamy na dwóch talerzach. Buraka obieramy i kroimy w ćwiartki, następnie ósemki i szesnastki. Układamy na rukoli, posypujemy pokruszonym serem feta. Jajka kroimy na połówki i również umieszczamy na talerzach. Pieczywo kroimy w kostkę, rozgrzewamy patelnię i wrzucamy pokrojone kromki razowca, dodajemy szczyptę soli i podpiekamy grzanki na złoto-brązowy kolor. Sałatkę przed podaniem posypujemy ciepłymi grzankami. Całość możemy polać syropem klonowym, tuż przed podaniem, który świetnie łączy się pieczonym burakiem. Gotowe!



Brak komentarzy