08:00
Pieczone nóżki kaczki z karmelizowaną pigwą, puree kalafiorowo-ziemniaczanym oraz prostą surówką
Pyszne, pieczone i marynowane wcześniej udko kaczki z karmelizowaną (słodko-kwaśną) pigwą, która świetnie przełamuje wszystkie smaki. Całość idealnie się zgrywa z puree ziemniaczano-kalafiorowym i pyszną, lekką surówką.
Składniki (na dwie porcje)
Pieczone udka:
- dwie nóżki kacze
- łyżka musztardy
- łyżka miodu
- łyżka sosu sojowego
- jedna, duża pigwa
- dwie łyżki octu jabłkowego
- cynamon
- łyżka syropu klonowego
- sól i pieprz
- 2 duże ziemniaki
- pół kalafiora
- łyżka mleka
- 1 łyżka masła
- szczypta gałki muszkatołowej i pieprzu
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 sałaty lodowej
- 1 pomidor malinowy
- 10 czarnych oliwek
- ćwierć czerwonej cebuli
- łyżka oleju lnianego
Pieczone nóżki kaczki
Z musztardy, miodu, sosu sojowego robimy marynatę. Nóżki kaczki doprawiamy solą i pieprzem z każdej strony, następnie nacieramy marynatą i odstawiamy do lodówki na całą noc.
Nóżki kaczki wraz z całą marynatą pieczemy w naczyniu żaroodpornym, w piekarniku, nagrzanym do 180 stopni, przez 1 godzinę i 40 minut, następnie podwyższamy temperaturę do 200 stopni na dodatkowe 20 minut (w sumie około 2 godziny). *
Puree kalafiorowo-ziemniaczane
Ziemniaki i kalafiora gotujemy w wodzie przez 20-25 minut, następnie odcedzamy, wlewamy łyżkę mleka i masła, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Całość blenderujemy na gładki mus.
Karmelizowana pigwa
Na patelnię wlewamy ocet jabłkowy i syrop klonowy, pigwę obieramy i kroimy w ćwiartki a następnie w ósemki. Wrzucamy na patelnię, dodajemy szczyptę cynamonu i karmelizujemy pigwę, trak długo aż stanie się miękka a płyn odparuje.
Prosta surówka w stylu włoskim
Sałatę kroimy lub rwiemy na mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w piórka, pomidora w kostkę natomiast oliwki na pół. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i polewamy łyżką oleju lnianego.
Wykończenie:
Na talerzu kładziemy puree kalafiorowo-ziemniaczane a na nim upieczoną nóżkę kaczki. Na nóżce kładziemy karmelizowaną pigwę. Obok nakładamy kilka łyżek surówki.
Smacznego, Klaudia.
*Z udka wytopi się tłuszcz po pieczeniu. W połączeniu z marynatą można z niego w łatwy sposób przyrządzić sos. wystarczy przelać go do rondelka, doprawić solą i pieprzem i gotować tak długo, aż jego ilość zredukuje się o połowę. Można dodać 1-2 łyżki śmietany kremówki, by nadać mu ładnej barwy.
Brak komentarzy