- 150 gram makaronu
- pół szklanki puree z dyni (dynię pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25-30 minut, następnie miksujemy na gładki krem)
- 1/4 szklanki orzechów nerkowca
- 50 gram parmezanu
- 7 suszonych pomidorów
- łyżka oliwy z oliwek
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- sól
- pieprz
- świeża bazylia do dekoracji
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Dynię wraz z orzechami, gałką muszkatołową, oliwą z oliwek i 1/2 ilości sera miksujemy pozostawiając grudki pesto. Dodajemy pokrojone w kostkę suszone pomidory. Doprawiamy solą i pieprzem. Następnie ugotowany i odcedzony makaron mieszamy z pesto i układamy na talerzach. Całość posypujemy startym parmezanem i dekorujemy bazylią.
Smacznego, Klaudia.
Brak komentarzy