Składniki (na dwie porcje):
  • 150 gram makaronu
  • pół szklanki puree z dyni (dynię pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25-30 minut, następnie miksujemy na gładki krem)
  • 1/4 szklanki orzechów nerkowca
  • 50 gram parmezanu
  • 7 suszonych pomidorów
  • łyżka oliwy z oliwek
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz
  • świeża bazylia do dekoracji

Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Dynię wraz z orzechami, gałką muszkatołową, oliwą z oliwek i 1/2 ilości sera miksujemy pozostawiając grudki pesto. Dodajemy pokrojone w kostkę suszone pomidory. Doprawiamy solą i pieprzem. Następnie ugotowany i odcedzony makaron mieszamy z pesto i układamy na talerzach. Całość posypujemy startym parmezanem i dekorujemy bazylią.

Smacznego, Klaudia.


Brak komentarzy