Składniki (na dwie porcje):

  • 300 gram filetu z indyka
  • marynata: łyżka sosu sojowego, dwie łyżki sosu teryiaki, sok z połowy limonki, dwie łyżki sezamu
  • 100 gram makaronu sojowego, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy aż zmięknie (około 5 minut)
  • pół kalafiora, dzielimy na różyczki
  • marchewka, kroimy w paski o długości około 3 cm
  • papryka, kroimy w paski o długości około 3 cm
  • pół puszki groszku
  • nać pietruszki/ cebula dymka
  • 3-4 łyżki sosu słodko-kwaśnego (może być Tao-Tao bądź inny tego typu, dość gęsty), zamiennie możemy dodać sos z 3 łyżek miodu, soku z połowy limonki i pokrojonej papryczki chili
  • dodatkowa łyżka sosu sojowego
  • łyżka oleju sezamowego

Filet z indyka w sezamie
Filet z indyka umieszczamy w marynacie, wstawiamy do lodówki na minimum 15 minut, po tym czasie grillujemy na patelni grillowej przez 5-6 minut z każdej strony, polewając jednocześnie resztą marynaty. Filet odstawiamy by "odpoczął" na minimum 5 minut po grillowaniu, następnie kroimy na skos w plastry.

Makaron sojowy smażony z warzywami
W woku rozgrzewamy olej sezamowy, smażymy na nim marchewkę oraz paprykę, pokrojone w paski. Następnie dodajemy różyczki kalafiora i całość dusimy kilka minut. Dodajemy sos słodko kwaśny oraz sos sojowy. Dokładnie mieszamy by nic nie przywarło. Gdy warzywa zmiękną dodajemy groszek oraz makaron (wcześniej zalany wrzątkiem, odcedzony). Całość dokładnie mieszamy i ściągamy z ognia.

Na talerzu układamy smażony makaron z warzywami a na nim pokrojony w plastry filet indyka, całość posypujemy natką pietruszki bądź dymką.
Gotowe!





Brak komentarzy