Składniki:
- 100 gram mąki pszennej razowej, typ 1850
- 100 gram mąki orkiszowej
- 100 gram mąki gryczanej
- 70 ml jogurtu naturalnego do ciasta kruchego + 100 ml do farszu
- 1 jajo do ciasta kruchego + 3 jaja do farszu
- sól
- pieprz
- łyżka oliwy z oliwek
- 500 gram dyni, obranej i pokrojonej w kostkę 1x1 cm
- 2 gruszki, dość słodkie, pokrojone w kostkę 1x1 cm
- 100 gram orzechów włoskich
- 80 gram twardego, żółtego sera- u mnie francuski Comte
- szczypta gałki muszkatołowej
- nać pietruszki/świeża zielenina do podania
- kilka orzechów włoskich do posypania tuż przed podaniem
- sos czosnkowy lub inny dip, np. takie: DIPY
Z mąki pszennej, orkiszowej, gryczanej oraz jajka, jogurtu naturalnego i szczypty soli zagniatamy ciasto, które wkładamy do lodówki na minimum 30 minut. W tym czasie na łyżce oliwy z oliwek smażymy dynię oraz gruszkę, pokrojone w kostkę. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Natomiast w misce roztrzepujemy jaja z jogurtem naturalnym, które doprawiamy również szczyptą soli, pieprzu oraz gałki muszkatołowej. Orzechy siekamy drobno a ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. Ciasto wyciągamy z lodówki, wałkujemy, nakładamy na wysmarowaną formę do tarty i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 15 minut. Po tym czasie wyciągamy tartę, nakładamy farsz: smażoną dynię z gruszką, całość posypujemy orzechami, następnie wlewamy roztrzepane jaja z jogurtem naturalnym i ostatecznie całość posypujemy startym serem. Teraz tartę wstawiamy ponownie do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 35 minut. Po tym czasie tarta jest gotowa, przed podaniem dekorujemy świeżą natką pietruszki i orzechami włoskimi. Podajemy z sosem lub bez, w zależności od naszych upodobań.
Brak komentarzy