Makaron z krewetkami, fenkułem i gorgonzolą
W naszym domu lubimy się z makaronem w każdej postaci, przede wszystkim za jego niesamowity smak i szybkość w przygotowaniu. Właściwie sos do makaronu robi się tyle czasu co potrzeba nam na ugotowanie makaronu. Smaczny obiad w 15 minut, czy to możliwe? A jednak!
Składniki (na 2 porcje):
- 120-150 gram makaronu
- 12 krewetek, obranych
- 8-9 pomidorków daktylowych
- 70 gram sera gorgonzola
- 1/2 bulwy kopru włoskiego (fenkuł)
- 125 ml wina (1/2 szklanki)
- 1/2 cebuli
- sól
- grubo mielony pieprz
- świeża bazylia
Koper włoski i cebulkę drobno siekamy w kostkę, na patelnię wlewamy wino, czekamy aż się zagotuje i dodajemy posiekane warzywa. Dusimy tak długo aż zmiękną, doprawiamy solą i pieprzem. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu al dente. Kiedy koper włoski zmięknie a płyn prawie całkowicie odparuje, dodajemy przekrojone na pół pomidorki daktylowe oraz krewetki. Całość dusimy 3-4 minuty i dodajemy makaron. Wszystko dokładnie mieszamy, makaron wykładamy na talerze i posypujemy pokruszoną gorgonzolą. Całość dekorujemy listkami bazylii, warto jeszcze posypać makaron grubo mielonym pieprzem. Gotowe!
Brak komentarzy