Schab w cynamonie z gruszką, fenkułem, czerwonym ryżem i gorgonzolą
Czasem nachodzi mnie ochota na kombinowanie i to danie jest jedną wielką kombinacją. Pyszną kombinacją.
Składniki (na 2 porcje):
- 200 gram schabu
- 1 gruszka
- 1/2 bulwy kopru włoskiego (fenkuł)
- 100 gram gorgonzoli
- garść orzechów włoskich
- 100 ml wina białego, wytrawnego
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 100 gram ryżu czerwonego
- sól
- pieprz
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- szczypta gałki muszkatołowej
Schab kroimy w kostkę, doprawiamy solą, pieprzem, cynamonem oraz gałką muszkatołową. Kawałki schabu grillujemy na patelni grillowej bądź smażymy na patelni, która nie wymaga użycia tłuszczu. Grillowane/usmażone kawałki odkładamy na bok. W tym czasie gotujemy ryż do miękkości, według przepisu na opakowaniu. Gruszkę oraz fenkuł siekamy w drobną kostkę. Na patelnię wlewamy wino, czekamy aż się zagotuje i wrzucamy posiekaną gruszkę i fenkuł, całość dusimy 6-7 minut, następnie dodajemy posiekane orzechy włoskie oraz część posiekanej natki pietruszki. Gdy wino całkowicie wyparuje dodajemy grillowany schab oraz ugotowany ryż. Całość dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem i przekładamy na talerze. Przed podaniem posypujemy rozkruszoną gorgonzolą oraz posiekaną natką pietruszki. Ewentualnie posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi.
Smacznego, Klaudia.
Brak komentarzy