Pora lunchu to moment, w którym powinniśmy przygotować nasz mózg do działania na resztę dnia oraz zapewnić nam samym energię by móc zrealizować zadania danego dnia, cóż niewielu jest takich, którzy cały dzień mogą leżeć i nic nie robić, a i tym energia jest potrzebna. Wysiłek psychiczny jest współmierny do naszego wysiłku fizycznego, dlatego nasze posiłki spożywane w ciągu dnia są tak dla nas ważne.
Przedstawiam Wam Panią sałatkę, którą można zabrać ze sobą do pracy jak i na uczelnię. Zawiera wszystkie niezbędne do naszego funkcjonowania składniki: węglowodany (które równają się energii), białko oraz witaminy i minerały.
A więc do dzieła.
Składniki (na dwie porcje):
- 1/2 szklanki kaszy pęczak+ 1 i 1/3 szklanki wody
- 60 gram sera feta
- 1 burak, pieczony (1h, 180 stopni)
- garść orzechów włoskich
- 1/2 awokado
- sól
- pieprz
- cebula dymka opcjonalnie
Kaszę gotujemy w podaje ilości wody do momentu aż ta całkowicie wchłonie płyn. W tym czasie buraka oraz awokado kroimy w kostkę a orzechy włoskie drobno siekamy. W misce mieszamy ze sobą ostudzoną kaszę, pokrojone warzywa, posiekane orzechy, rozkruszony ser feta. Całość doprawiamy solą i pieprzem, możemy posypać posiekaną dymką.
Smacznego, Klaudia.
Brak komentarzy