Makaron z dodatkiem pieczonej dyni i szynki parmeńskiej to smaczne danie, które jest bardzo szybkie w przygotowaniu. W sezonie dyniowym często przygotowuję makarony z tym dodatkiem, najczęściej w formie pesto albo w postaci pieczonej dyni, która jest wtedy bardzo miękka i smaczna. Szynka parmeńska i orzechy nadają całości charakteru.
 

Składniki (na dwie porcje):
  • 100 gram makaronu pełnoziarnistego, u mnie muszle
  • 5 plasterków szynki parmeńskiej
  • 5-6 orzechów włoskich
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 150-200 gram dyni, upieczonej
  • łyżka oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • 50 gram twardego sera np. parmezan

Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. W tym czasie orzechy siekamy i prażymy na patelni. Ściągamy orzechy, wlewamy na patelnię oliwę z oliwek i dodajemy posiekaną cebulkę i czosnek, następnie dodajemy pokrojoną w paski szynkę parmeńską. Chwilę smażymy, dodajemy dynię i całość lekko doprawiamy solą oraz pieprzem. Ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Na patelnię dodajemy kilka łyżek wody z gotowania makaronu, dodajemy prażone orzechy i ugotowany makaron, całość dokładnie mieszamy. Wrzucamy 3/4 startego sera, dokładnie mieszamy i przekładamy na talerze. Tuż przed podaniem całość posypujemy resztą startego sera oraz włoskimi orzechami.


Brak komentarzy