Kolejny razowiec z maszyny. Podaję składniki na chleb o wadze 1000 gram i skórką mocno wypieczoną.

Składniki (według kolejności wkładania do maszyny):
  • 400 ml ciepłej wody
  • dwie łyżki oliwy z oliwek (u mnie z oregano)
  • łyżka cukru trzcinowego, nierafinowanego
  • łyżka soli
  • 100 gram mąki pszennej razowej typ 1850
  • 100 gram mąki orkiszowej
  • 350 gram mąki żytniej typ 2000
  • 1/4 kostki drożdży
Po napisie ADD dodajemy (czyli po około godzinie):
  • garść orzechów laskowych, posiekanych
  • 10 moreli suszonych
  • garść siemienia lnianego
  • 40 gram otrębów owsianych
W podanej kolejności wkładamy wszystko do maszyny, po napisie ADD dodajemy resztę składników.

"Jeżeli nie posiadamy maszyny do pieczenia chleba zaczynamy od zrobienia rozczynu (z części mąki, drożdży, cukru i najlepiej mleka) i odstawiamy do wyrośnięcia- konsystencja gęstej śmietany. Następnie dodajemy resztę mąki, resztę wody lub mleka, sól oraz wszystkie pozostałe składniki. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia. Po tym czasie formujemy chleb i wkładamy do formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 60 minut, powinno być gotowe. Ewentualnie pozostawiamy chleb przez dodatkowe 5 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni aby uzyskać chrupiącą skórkę." Link to tego przepisu

Brak komentarzy