Kolejny razowiec z maszyny. Podaję składniki na chleb o wadze 1000 gram i skórką mocno wypieczoną.
Składniki (według kolejności wkładania do maszyny):
"Jeżeli nie posiadamy maszyny do pieczenia chleba zaczynamy od zrobienia rozczynu (z części mąki, drożdży, cukru i najlepiej mleka) i odstawiamy do wyrośnięcia- konsystencja gęstej śmietany. Następnie dodajemy resztę mąki, resztę wody lub mleka, sól oraz wszystkie pozostałe składniki. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia. Po tym czasie formujemy chleb i wkładamy do formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 60 minut, powinno być gotowe. Ewentualnie pozostawiamy chleb przez dodatkowe 5 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni aby uzyskać chrupiącą skórkę." Link to tego przepisu
Składniki (według kolejności wkładania do maszyny):
- 400 ml ciepłej wody
- dwie łyżki oliwy z oliwek (u mnie z oregano)
- łyżka cukru trzcinowego, nierafinowanego
- łyżka soli
- 100 gram mąki pszennej razowej typ 1850
- 100 gram mąki orkiszowej
- 350 gram mąki żytniej typ 2000
- 1/4 kostki drożdży
- garść orzechów laskowych, posiekanych
- 10 moreli suszonych
- garść siemienia lnianego
- 40 gram otrębów owsianych
"Jeżeli nie posiadamy maszyny do pieczenia chleba zaczynamy od zrobienia rozczynu (z części mąki, drożdży, cukru i najlepiej mleka) i odstawiamy do wyrośnięcia- konsystencja gęstej śmietany. Następnie dodajemy resztę mąki, resztę wody lub mleka, sól oraz wszystkie pozostałe składniki. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia. Po tym czasie formujemy chleb i wkładamy do formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 60 minut, powinno być gotowe. Ewentualnie pozostawiamy chleb przez dodatkowe 5 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni aby uzyskać chrupiącą skórkę." Link to tego przepisu
Brak komentarzy