Takie potrawki często przyrządzała moja mama kiedy byłam młodsza: kurczak, pieczarki i papryka. Do tego porcja ryżu i pyszny obiad gotowy. Ja postanowiłam urozmaicić to danie o kilka dodatków, między innymi fasolkę szparagową i dynię, która świetnie sprawdza się w tego typu daniach. Danie jednogarnkowe, proste i smaczne. No i mało zmywania po nim :)
Składniki (4 porcje):
- 400 gram piersi kurczaka
- 500 gram dyni
- 200 gram fasolki szparagowej żółtej
- papryka czerwona
- cebula
- czosnek
- 3/4 puszki pomidorów, najlepiej krojonych
- 450 gram pieczarek
- sól
- pieprz
- liść laurowy
- ziele angielskie
- łyżka oliwy z oliwek
- świeże zioła do dekoracji
- ugotowana z dodatkiem gałązek świeżego tymianku kasza pęczak
Cebulkę i czosnek drobno siekamy i na rozgrzanej oliwie, w dużym garnku, smażymy. Dodajemy pokrojone w kostkę piersi kurczaka, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie i smażymy kilka minut. W tym czasie kroimy pieczarki na 4 części i wrzucamy do kurczaka. Czas pokroić w kostkę paprykę, którą również wrzucamy do garnka z pozostałymi, smażącymi się składnikami. Dokładnie mieszamy. Dodajemy pomidory z puszki i całość dusimy 25-30 minut. W tym czasie fasolkę szparagową kroimy na pół bądź na 3 części, tak by miała długość 2-3 cm a dynię kroimy w niewielką kostkę około 1cmx 1 cm. Gdy minie 30 minut wrzucamy do garnka fasolkę szparagową oraz dynię i dusimy całość jeszcze 20 minut. Przed podaniem doprawiamy solą i pieprzem oraz ozdabiamy świeżymi ziołami. Potrawka świetnie smakuje podana z kaszą pęczak.
Brak komentarzy