Grill

Grillowany łosoś w sosie szafranowym z gorgonzolą i tymiankiem

08:00

 

Są takie dni kiedy człowiekowi ani nie chce się gotować i nie bardzo też ma na to czas, jednak po głowie nie chodzi nam żadna z szybko dostępnych przekąsek tylko coś wyjątkowego, niebanalnego a zarazem prostego. Takie jest to danie. Zachwyca smakiem. A solidny kawałek ryby da nam siłę na resztę dnia.

Składniki (na dwie ogromne porcje lub 4 małe):
  • 600 gram filetu z łososia, pozbawionego skóry i ości
  • sól, pieprz
  • 1/2 limonki
  • świeży tymianek
  • 50 gram sera gorgonzola
  • szczypta szafranu
  • 200 ml śmietanki 30% (lub 36%)

  • do podania frytki, pieczone ziemniaki lub ryż jaśminowy
  • grillowane plasterki limonki

Rybę doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem i sokiem z limonki. Patelnię grillową rozgrzewamy i smażymy rybę 4 minuty z jednej strony i 1 minutę z drugiej strony (w zależności od grubości filetów, jeśli filety są cienkie należy skrócić czas smażenia). Po usmażeniu rybę odstawiamy na kilka minut. Na patelnię wlewamy śmietankę i pokruszony ser gorgonzola. Dodajemy szafran i całość gotujemy na małym ogniu aż ser całkowicie się rozpuści. Sos doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Gotową rybę podajemy z kawałkami grillowanej limonki, sosem oraz ulubionymi dodatkami.


Zobacz także

2 komentarze