Na słodko

Jogurtowe placuszki z jagodami czyli mleczne śniadanie na rozpoczęcie roku szkolnego

08:00

 


Słodkie śniadania to coś co potrafi najlepiej nas postawić na nogi w letni dzień. Pyszne placuszki z dodatkiem jagód i borówek oraz syropu klonowego to uczta dla podniebienia. Warto czasem wcześniej wstać by zadbać o pyszny posiłek. Ja lubię leniwe poranki.
Taki posiłek jest również idealny jako drugie śniadanie dla naszego malucha do szkoły, gdyż połączenie przetworów mlecznych i świeżych owoców to bomba witaminowa, która z pewnością pomoże przetrwać dzień w szkole czy na uczelni. Mleko i przetwory mleczne to ważne elementy w diecie dzieci i młodzieży, ponieważ zawierają wiele składników niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.

Składniki:
  • 1 szklanka mąki
  • 250 gram jogurtu naturalnego
  • szczypta soli
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 2 łyżki drobnego cukru
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka jagód
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • do podania syrop klonowy, jagody i borówki lub jogurt naturalny
Jogurt naturalny mieszam z jajkami, solą i cukrem. Mąkę mieszam dokładnie z proszkiem do pieczenia. Do masy jogurtowej dodaję mąkę i dokładnie mieszam. Dodaję jagody. Na patelni z dodatkiem oliwy smażę placuszki (po 1 łyżce ciasta na każdego placuszka) i przekładam na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Podaję z owocami i syropem klonowym.

Smacznego, Klaudia.



 

Zobacz także

0 komentarze