kuchnia włoska

Makaron z tuńczykiem, ricottą i szałwią

08:00

 
Pyszne, lekkie... nic dodać nic ująć.

Składniki:
  • 120 gram makaronu spaghetti (u mnie kukurydziany, bez glutenu)
  • 1 puszka tuńczyka, najlepiej z wody
  • 1/2 opakowania ricotty
  • 1/2 pęczka szałwii
  • 1 szalotka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól i pieprz
  • do podania prażone orzechy włoskie lub pestki słonecznika
Makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu, w tym czasie na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oliwy z oliwek. Szalotkę i czosnek siekamy, wrzucamy na patelnię i smażymy kilka chwil, wrzucamy tuńczyka odcedzonego z wody i całość dusimy chwilę. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy posiekaną drobno szałwię (kilka listków odkładamy), dodajemy ricottę i dusimy minutę. Ugotowany makaron mieszamy z dokładnie z sosem, przed podaniem posypujemy orzechami lub pestkami i dekorujemy listkami szałwii.


Zobacz także

0 komentarze