Ryba

Sałatka z tuńczykiem, grillowaną rzodkiewką i cytrynowym dressingiem

08:00

 
 
Latem jest jakoś tak, że nie ma się ochoty na jedzenia ciężkich rzeczy. Wtedy najlepszym posiłkiem są lekkie sałatki, zupy i chłodniki. A oto pomysł na pewną pyszną, bardzo prostą sałatkę.

Składniki:
  • garść szpinaku
  • puszka tuńczyka w oleju (niech będzie to cały filecik a nie rozdrobniony)
  • 4 rzodkiewki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 jaja, ugotowane na twardo
  • ćwierć czerwonej cebuli
  • dressing: 1 łyżka oliwy z oliwek, sok z 1/2 cytryny, sól, pieprz
Na patelni grillowej rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy pokrojone w plasterki rzodkiewki po 2 minuty z każdej strony. Cebulkę kroimy w piórka. Na półmisku układamy umyty szpinak, pokrojone na ćwiartki jajka oraz cebulkę, kawałki tuńczyka i grillowaną rzodkiewkę. Całość polewamy przygotowanym dressingiem.

Smacznego, Klaudia.


Zobacz także

0 komentarze