Brownie

Bezglutenowe brownie z bananami

08:00



Pyszne, ciężkie i wilgotne brownie. Idealne do kawy. Mocno wytrawne, prawie całą swoją słodycz zawdzięcza bananom. Serdecznie polecam każdemu kto lubi czekoladowe ciasta.

Składniki (na formę 20x 15 cm):
  • 3 banany zmiksowane na puree
  • 3/4 szklanki kakao lub karobu (lub pół na pół)
  • 2 łyżki mleka
  • 2 jajka
  • 50 gram posiekanej gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

Puree z bananów łączymy z jajkami, mlekiem, kakao, cukrem i sodą. Następnie dodajemy posiekaną drobno czekoladę i całość dokładnie mieszamy. Formę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 28-30 minut. Po upieczeniu studzimy do temperatury pokojowej.


Smacznego, Klaudia.






Zobacz także

6 komentarze

  1. Uwielbiam duet bananowo-czekoladowy:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ta gęsta, ciężka konsystencja, mmm... Brownie idealne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakieś rzadkie po upieczeniu, chyba zle cos zrobilam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niekoniecznie ale moze banany były zbyt przejrzałe- na przyszłość polecam dodać jeszcze łyżkę mąki ziemniaczanej, wówczas problem nie powinien się pojawić. :)

      Usuń