Ciasta na kruchym spodzie

Czekoladowa tarta z malinami i czekoladowym kremem

08:00



 Pyszna, uzależniająca tarta o niesamowitym smaku.

Składniki (na tortownicę o średnicy 28 cm):

Ciasteczkowy spód:
  • 220 gram ciastek Oreo
  • 120 gram herbatników kakaowych lub oblanych czekoladą
  • 100 gram gorzkiej czekolady
Czekoladowy krem (ganache):
  • 200 gram gorzkiej czekolady
  • 1/4 szklanki kakao
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 1/4 szklanki wody (lub wody kokosowej lub wody różanej dla podbicia smaku)
  • 100 gram masła
  • 200 ml śmietanki 30%
Ponadto:
  • masło do wysmarowania formy
  • 500 gram malin
Ciasteczkowy spód
Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej. Ciasteczka Oreo i herbatniki miksuję w malakserze na piasek. Dodaję rozpuszczoną czekoladę i ponownie miksuję. Tortownicę wykładam papierem do pieczenia wypuszczając boki na zewnątrz. Całość dodatkowo smaruję masłem (dno i boki). Dopiero do tak przygotowanej formy wykładam ciasteczkowy spód, mocno dociskając do dna. Formę umieszczam w lodówce na pół godziny.

Ganache
Wodę, cukier i kakao podgrzewam w garnku. Dodaję stopniowo śmietankę i cały czas mieszam, aż uzyskam gładką masę. Cały czas podgrzewając dodaję pokrojone masło i mieszam tak długo, aż rozpuści się całkowicie. Ściągam garnek z ognia i dodaję połamaną na kostki czekoladę. Mieszam aż ta się rozpuści. Gotowy ganache przelewam do tortownicy i ponownie całość umieszczam w lodówce na pół godziny.

Wykończenie
Maliny myję, osuszam ręcznikiem papierowym i dekoruję nimi tarte. Gotowe ciasto umieszczam w lodówce na kilka godzin. Przed podaniem ciasto wyciągam z lodówki minimum 5 minut zanim zacznę je kroić, gdyż musi nabrać temperatury pokojowej by lepiej się je kroiło.

Smacznego, Klaudia.


Zobacz także

0 komentarze