Przepyszny, słodki na kruchym spodzie w ciasteczek Oreo. Jest to jedno z lepszych ciast jakie miałam okazję spróbować a jednocześnie przyrządzić. Sernik jest bardzo łatwy, ważne jest by uzyskać charakterystyczne paski. Przygotowujemy jedną porcję masy serowej, którą dzielimy na pół. Jedną łączymy z Nutellą a drugą z pastą waniliową. Uwieńczeniem całego deseru jest ganache czekoladowy i orzechy laskowe.

Składniki (na tortownicę o średnicy 26 cm):
Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia.

Spód kruchy:
  • 200 gram ciastek Oreo
  • 50 gram rozpuszczonego masła
  • 1 łyżka Nutelli
Masa serowa:
  • 700 gram zmielonego twarogu
  • 5 jaj
  • 1/2 szklanki cukru
  • 100 gram mascarpone
  • 1 łyżeczka pasty z wanilii (lub ziarenka z 1 laski wanilii)
  • 60 gram budyniu waniliowego (proszek)
  • 250 gram Nutelli
Czekoladowy ganache:
  • 50 gram gorzkiej czekolady
  • 30 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki Nutelli
  • 3 łyżki masła
  • 50 gram orzechów laskowych
Ciastka miksujemy w malakserze z masłem i Nutellą do uzyskania jednolitej masy. Wykładamy na spód tortownicy i przekładamy całość do lodówki na 10-15 minut. W tym czasie jajka ubijam z cukrem na puszystą masę. Dodaję twaróg, mascarpone i budyń. Miksuję do połączenia składników. Masę serową dzielę na pół. Do jednej części dodaję Nutellę, natomiast do drugiej wanilię. Na przygotowany wcześniej spód nakładam łyżkę masy serowej waniliowej, następnie nakładam łyżkę masy serowej z Nutellą, ponownie nakładam łyżkę masy jasnej i ponownie łyżkę masy ciemniej. Postępuję tak do wykorzystania wszystkich składników, tak jak na tym filmie. Przygotowane ciasto piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 60 minut, następnie chłodzę przez noc w lodówce. Składniki na polewę umieszczam w misce i podgrzewam w kąpieli wodnej do momentu aż wszystkie się połączą. Przygotowanym ganache polewam ostudzone ciasto i dekoruję orzechami laskowymi.

Smacznego, Klaudia.


Brak komentarzy