Na słodko

Racuszki z jabłkami na jogurcie naturalnym

08:00


Lubię te leniwe poranki kiedy mogę przygotować smaczne śniadanie. Pyszne racuszki z jabłkami na jogurcie naturalnym to nieco odmienna wersja od tych standardowych racuchów jakie znamy. Podane z syropem klonowym, malinami i winogronami to już absolutne dzieło sztuki, które niczym nie przypomina smacznych, znanych nam tłuściutkich placków.


Składniki (2 porcje):

  • 2 średnie jabłka
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • ½ szklanki mąki
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • oliwa z oliwek do smażenia (2-3 łyżki)
  • 2 łyżki miodu lub syropu z agawy
  • do podania: świeże owoce np. maliny i winogrona oraz syrop z agawy lub miód

Jabłka obieram, ścieram na tarce o dużych oczkach. Mieszam z jogurtem, jajkiem i miodem.
Mąkę, szczyptę soli i proszek do pieczenia przesiewam przez sitko i dodaję do pozostałych składników. Na patelni rozgrzewam oliwę z oliwek i nakładam po porcji ciasta (1 łyżka ciasta= 1 porcja). Placki smażę po 1-2 minuty z każdej strony. Następnie przekładam usmażone placki na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Usmażone racuchy podaję ze świeżymi owocami i polewam całość miodem lub syropem z agawy.
Smacznego, Klaudia.



Zobacz także

2 komentarze