Ryba

Śledzie marynowane z orzechami włoskimi i suszonymi śliwkami

08:00


Już za miesiąc, o tej porze, wszyscy będą myśleli tylko o jedynym. Jak co roku wpadniemy w szał przygotowywania wigilijnych potraw, kolejny raz będziemy dumać co upichcić by wszystkim smakowało. By nieco ułatwić Wam zadanie już teraz podaję przepisy na sprawdzone i smaczne potrawy. Jedną z nich jest ten właśnie śledź z dodatkiem suszonych śliwek i orzechów włoskich, zamarynowane w oleju lnianym. Zdrowe i smaczne danie, bo nikt nie mówi, że w Wigilię i Święta ma być tłusto.

Składniki (na 4-5 porcji):
Najlepiej jeśli śledzie zamarynujemy kilka dni przed podaniem, wtedy smaki się przygryzą i całość będzie smaczniejsza.
  • 300 gram śledzi a'la Matias (mogą być w zalewie octowej* lub w oleju)
  • 1 cebula cukrowa
  • 7-8 suszonych śliwek
  • 80 gram orzechów włoskich
  • 80 ml oleju lnianego (lub innego dowolnego)
  • sok z 1/4 cytryny
  • sól i pieprz
Śledzie kroję w plastry, cebulę, suszoną śliwkę i orzechy drobno siekam. Składniki mieszam w misce, doprawiam solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Przekładam do słoja i zalewam olejem lnianym. Tak przygotowane śledzie odstawiam na 2-3 dni (lub nawet tydzień), by smaki nieco się przegryzły.

Smacznego, Klaudia.

*Jeśli używasz śledzi w zalewie octowej, wówczas należy wymoczyć je uprzednio w wodzie lub mleku przez 6-7 godzin lub noc, wymieniając wodę trzykrotnie.


 
Przepis, z moimi drobnymi modyfikacjami, pochodzi ze strony www.kwestiasmaku.com 

Zobacz także

0 komentarze