Ryba

Halibut z orzechami i granatem

08:00

Halibut to smaczna ryba, która świetnie nadaje się zarówno na obiad jak i jako danie na wigilijny stół. Postanowiłam przygotować ją w nieco odświętnej odsłonie z orzechami włoskimi i granatem. Te dwa składniki dość mocno kojarzą mi się ze świętami bowiem bakalie to nieodłączna ich część a piękna barwa granatu nawiązuje do nich niesamowicie. Rybę piekłam w towarzystwie dużej ilości kopru oraz cytryny z dodatkiem niewielkiej ilości miodu, soli i pieprzu. Jako dodatek postawiłam na biały ryż. Danie było bardzo smaczne!

Składniki (na 2 porcje):
  • 350 gram filetu z halibuta
  • ziarenka z 1/2 granata
  • garść orzechów włoskich
  • łyżka miodu
  • 1 cytryna
  • 1 pęczek koperku
  • szczypta soli i pieprzu
  • 3 łyżki białego wina lub cydru
  • biały ryż do podania
  • rukola do dekoracji
Filet pozbawiam skóry i ości. Doprawiam solą i pieprzem. Ewentualnie kroję na mniejsze części. Polewam miodem i posypuję granatem oraz posiekanymi orzechami włoskimi. Cytrynę kroję na ćwiartki. Koper myję. W naczyniu żaroodpornym umieszczam rybę z dodatkami, wokół niej rozkładam cytrynę i koper. Całość umieszczam w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na 8-10 minut. Po tym czasie wyciągam rybę (i pozostałe dodatki) z naczynia. Powstały sos przelewam do garnuszka, dodaję wino, doprawiam szczyptą soli i gotuję przez 3-4 minuty na średnim ogniu. Gotową rybę podaję z sosem, białym ryżem a całość ozdabiam listkami rukoli.

Smacznego, Klaudia.




Zobacz także

0 komentarze