Pierniki i pierniczki

Piernik na piwie

19:00


Czy u Was również tak pachnie świętami? Macie przygotowane świąteczne menu? Jeśli nadal zastanawiacie się nad wypiekami na zbliżające się Święta to mam dla Was najlepszy przepis na piernik z dodatkiem ciemnego piwa. Idealny, długo świeży, ładnie wyrośnięty, mocno korzenny i bardzo smaczny. Warto upiec go w okresie świątecznym.

Składniki (na keksówkę 25 cm x 11 cm):
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 100 gram masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 4 łyżki miodu
  • 1 łyżka kakao
  • 4 łyżki przyprawy do piernika
  • 2 łyżeczki sody
  • 2 jaja
  • 1 szklanka ciemnego piwa
  • polewa i dekoracja
W garnku rozpuszczam masło, cukier i miód do połączenia składników. Dodaję kakao i przyprawę do piernika. Studzę. Następnie dodaję jajka, sodę i piwo. Masa widocznie się spieni, całość dokładnie mieszam. Następnie powoli dosypuję mąkę cały czas mieszając masę. Ciasto przekładam do wyłożonej papierem do pieczenia formy i piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 minut. Po upieczeniu studzę i dekoruję polewą z rozpuszczonej ciemnej czekolady i dekorują ulubioną dekoracją.

Smacznego, Klaudia.



Dobrze wypieczone święta

Zapraszam na stronę:

Zobacz także

0 komentarze