Biszkopt

Czekoladowy tort z masłem orzechowym i bananami

08:00


Na urodziny znajomego wymyśliliśmy wieczór w stylu amerykańskim. W prezencie były akcesoria do przyrządzania steków, na kolację były właśnie steki a rano poszukiwanie najlepszej wołowiny w mieście. Pomysłu na tort nie było, a może inaczej- miałam miliony różnych pomysłów ale żaden nie pasował do koncepcji wieczoru. Ostatecznie postawiłam na iście amerykańskie połączenie: banany, masło orzechowe, dżem i dekorację ze zmiksowanych krakersów. Mocno kwaśny, słony i słodki tort to zdecydowanie najbardziej udziwniona kombinacja jeśli chodzi o moje dotychczasowe zmagania z wypiekami. Tort jest bardzo prosty w wykonaniu.

Składniki (na tortownicę o średnicy 16-18 cm):
Kakaowy biszkopt:
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 50 gram mąki pszennej
  • 20 gram kakao
  • szczypta soli
Krem  z masłem orzechowym:
  • 250 gram mascarpone
  • 125 gram masła orzechowego
  • 4- 5 łyżek cukru pudru (lub więcej jeśli lubicie słodsze desery)
Dodatkowo:
  • 1 banan + sok z ćwiartki cytryny
  • 5-6 łyżek dżemu porzeczkowego, użyłam z tego przepisu
  • 100 gram krakersów solonych
  • orzeszki ziemne do dekoracji tortu
  • nasączenie: 4 łyżki zaparzonej kawy + 1 łyżka whisky
Kakaowy biszkopt
Białka ubijam ze szczyptą soli na sztywno, następnie dodaję stopniowo cukier puder i na końcu żółtka. Mąkę i kakao przesiewam do miski z białkami i delikatnie mieszam szpatułką. Gotową masę przekładam do dwóch (lub jednej jeśli nie mamy) tortownic wyłożonych papierem do pieczenia i piekę przez 22-24 minuty. Jeśli używam jednej tortownicy biszkopt piekę przez 40 minut, następnie studzę i kroję na dwa blaty.

Wykonanie
Krótko miksuję wszystkie składniki kremu. Banana kroję w kostkę i skrapiam sokiem z cytryny. Jeden z blatów biszkoptu układam na talerzu i skrapiam kawą wymieszaną z whisky. Następnie ten sam blat smaruję dżemem porzeczkowym i układam pokrojone banany. Nakładam połowę kremu i przykrywam drugim blatem, lekko dociskając. Boki i wierzch tortu smaruję resztą kremu. Krakersy miksuję w malakserze i obsypuję nimi wierzch i boki tortu. Lekko dociskam zmiksowane krakersy. Tort dekoruję orzeszkami ziemnymi.

Smacznego, Klaudia.



Zobacz także

2 komentarze